Hernia

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Het is een veel voorkomende aandoening van de lage rug, die slechts in circa 50 procent van de gevallen gepaard gaat met klachten. Naarmate men ouder wordt worden de tussenwervelschijven steeds minder elastisch, en daardoor ontstaan geleidelijk zwakke plekken in de tussenwervelschijven. De gemiddelde leeftijd van het krijgen van een hernia ligt tussen de 20 en 45 jaar en het komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.


De uitstulping van de tussenwervelschijf kan een zenuw irriteren of beknellen, en dat veroorzaakt rugpijn of andere klachten, zoals uistralingspijn naar één of beide benen, tintelingen in de benen en voeten, verminderde gevoeligheid van de huid, of verminderde kracht in de beenspieren.


Als er sprake is van een mogelijke hernia, dan zal de chiropractor bij Nervus praktijk voor chiropractie een aantal neurologische testen uitvoeren. Zenuwen voeden onze spieren en de huid. Elke zenuw heeft zijn eigen bestemming. Bij een hernia kan dan ook gericht gekeken worden of er zich afwijkingen in spierfunctie (spieren) en of andere stoornissen voordoen. De chiropractor kan uit de beschreven pijnuitstraling en het chiropractisch-neurologisch onderzoek vaak opmaken om welke zenuw het gaat, en kan dan de behandeling hierop aanpassen.


Door een grote ernstige hernia kan een cauda equina syndroom ontstaan. Dit is een medisch spoedgeval, aangezien dit uitval van een groot aantal functies kan veroorzaken, zoals het gebruik van en het gevoel in de benen, en de controle over blaas en darmen. In dat geval zal de chiropractor u meteen doorverwijzen naar een neuroloog.


Hernia is een beladen term en de grote angst voor mensen die af en toe rugpijn hebben. De meeste herniaklachten kunnen echter goed door een chiropractor behandeld worden zonder dat er een operatie nodig is.


Afhankelijk van de bevindingen zal de chiropractor soms advies geven om verder diagnostisch onderzoek te ondergaan, dit zal dan gaan in samenspraak met de huisarts of de neuroloog.


Neem contact op voor meer informatie of voor een afspraak voor een onderzoek.

Lage rugklachten

Pijn in de lage rug komt veel voor. Maar liefst 80% van de bevolking zal tenminste één keer in het leven lage rugpijn krijgen. Problemen in de lage rug kunnen zich op verschillende manieren uiten.

Lees meer

Nek, schouder en arm klachten

Er zijn vele verschillende soorten nek en schouder klachten, met uiteenlopende oorzaken. Aandoeningen die relatief veel voorkomen zijn onder andere stijve nek- en schouderspieren, whiplash geassocieerde klachten, spierknopen, artrose en nekhernia.

Lees meer

Hoofdpijn

Vrijwel iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Er bestaan vele vormen van hoofdpijn, zoals spanningshoofdpijn, migraine, aangezichtspijn en hoofdpijn als gevolg van whiplash.

Lees meer

Hernia

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Het is een veel voorkomende aandoening van de lage rug, die slechts in circa 50 procent van de gevallen gepaard gaat met klachten.

Lees meer

Artrose / slijtage

Artrose is een gewrichtsaandoening, die ontstaat in het natuurlijke verouderingsproces. Het heeft te maken met het verstijven van het kraakbeen van een gewricht en komt het meest voor in de rug, de heupen, en de knieën.

Lees meer